Najważniejszy warsztat, ponieważ temat odżywiania jest kluczowy tak naprawdę dla wszystkich celów treningowych. Racjonalny, zbilansowany jadłospis dotyczy każdego z Nas. Zarówno osoby trenujące, amatorzy, profesjonaliści, trenerzy, również osoby nietrenujące powinny znać i zrozumieć podstawy zdrowego odżywiania. Każdy z Nas jest inny i tak jak na zdjęciu każdy z Nas potrzebuje jeść trochę inaczej. Wiek, płeć, rodzaj pracy, ilość treningów i ich intensywność, cel to wszystko wpływa na Nasze zapotrzebowanie kaloryczne i ilości składowe diety. Niestety powstało bardzo dużo mitów o dietach i zdrowym odżywianiu. Bardzo często odchudzając się jemy dużo za mało, zatrzymując metabolizm i cały proces redukcyjny. Również mnóstwo błędów żywieniowych popełnianych jest przy budowaniu masy mięśniowej.

Poznajcie i zrozumcie podstawy, a wszystko co robicie i do czego dążycie będzie na wyciągnięcie ręki.

Na 3h warsztacie poznacie fakty na temat odżywiania. Dowiecie się jak to wszystko działa i co trzeba zrobić z Naszym jadłospisem żeby wreszcie osiągać swoje wymarzone cele.

HARMONOGRAM WARSZTATU

I WSTĘP

  • zdrowe odżywianie – co to właściwie znaczy
    • nawyki żywieniowe
    • podstawowa przemiana materii
    • rola wywiadu żywieniowego
  • układ trawienny człowieka – opis działania ważniejszych organów
  • białka
  • tłuszcze
  • węglowodany
  • piramida żywieniowa dla sportowców
  • równowaga kwasowo-zasadowa

II CZĘŚĆ WŁAŚCIWA

  • wpływ wysiłku na metabolizm substancji energetycznych
    • wpływ wysiłku na wykorzystanie węglowodanów
    • znaczenie wielkości zasobów węglowodanowych w kształtowaniu zdolności do wysiłku
    • wpływ wysiłku na wykorzystanie tłuszczy
    • zależność między wykorzystaniem węglowodanów i tłuszczy
    • wpływ wysiłku na wykorzystanie białka
    • zapotrzebowanie białka przy różnym wysiłku
  • cholesterol – cała prawda
  • co jeść przed i po treningu – opis i przykłady
  • wyznaczanie celów diety
    • główne problemy związane z dietami
    • cel – jak go osiągnąć zdrowie, rzeźba, utrata wagi, masa mięśniowa
  • fakty i mity o odżywianiu – opis i przykłady
  • popularne diety – opis, wady i zalety

III PODSUMOWANIE I CZAS NA PYTANIA

Szkolenie rekomendowane absolutnie dla wszystkich.

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma certyfikat ukończenia szkolenia. 

Prowadząca: SYLWIA ROSA

SERDECZNIE ZAPRASZAMY